Berlijn, 15 maart 2023 – Op een middag ergens in januari zei ik tegen Amarents, ik heb je al een tijdje niet gezien. Ze antwoordde met nee ik jou ook niet. We zien elkaar ook inderdaad best weinig. We kennen elkaar van onze HBO tijd op NHL Stenden hogeschool. We liepen stage in een restaurant op hetzelfde moment en het was gelijk een klik. Tot op heden weten we zowat alles van elkaar en heb ik nog steeds haar ouders en broertje niet ontmoet… Toch zijn we echt super goed bevriend hoor!! Om terug te komen op mijn verhaal, we hebben afgesproken om ergens in maart naar Berlijn te gaan. Waarom Berlijn? Geen idee, kwam gewoon in ons op.

We werken beide bij NH Hotels. Uiteraard hebben we dus een hotel uitgezocht van deze hotel groep. Het zijn gewoon super goede en betrouwbare hotels. De bedden liggen comfortabel en het ontbijt is erg goed. Dus het boeken van het hotel was niet het probleem. Wel waren we goed aan het kijken of we met de trein, of met het vliegtuig zouden moeten reizen. De trein bied natuurlijk de mogelijkheid om te genieten van de reis. Je kan naar buiten kijken en het was voor ons beide een nieuwe ervaring. Buiten dat om is het beter voor het milieu. Het probleem wat dit onaantrekkelijk maakt is dat we erg laat zouden aankomen en daarmee een dag hebben verspild. Ook op de terugweg moesten we dan om 7 uur in de ochtend alweer in de trein zitten, willen we op tijd terug zijn in Amsterdam. Dus de laatste dag ook verspild. Voor 15 euro meer per persoon kon ik via KLM vliegtickets kopen. We hebben dan hele gunstige tijden waardoor die twee dagen niet verspild worden en we zijn er lekker snel.

Gisteren zijn we dus best vroeg vertrokken. Het scheelt dat ik naast Schiphol woon. Ik hoefde dus pas om kwart voor 4 mijn bed uit om op tijd op het vliegveld aanwezig te zijn. Onze vlucht zou vertrekken om tien over 8 in de ochtend. Dus, om 6 uur waren we beide aanwezig op het vliegveld. Eenmaal ingecheckt en wanneer we voorbij de douane waren, kwamen we erachter dat het vliegtuig vertraging had. KLM geeft dit via email en SMS aan, echt handig. Het was maar een vertraging van 30 minuten, dus even lekker de tijd genomen om nog even een kopje koffie te drinken.

In het vliegtuig verzorgd KLM altijd een drankje en een snack. We hebben een granen koek gekregen, echt super lekker! Wij zaten helemaal achteraan in het vliegtuig, dat is leuk, dan krijg je als eerste je drinken en hebben ze alles nog voorradig. Maar de belangrijkste reden is omdat mijn oom dat zegt. En sinds ik het van hem heb gehoord, geeft het mij altijd een fijner gevoel. Ik hoop natuurlijk dat ongelukken met vliegtuigen zo minimaal mogelijk blijven of zelfs dat die niet gebeuren, maar schijnt dus dat in de meeste gevallen wanneer een ongeluk gebeurd de overlevingskant achterin het grootst is. Dus ik zit altijd achteraan. Vanaf de achterste rij zie je ook echt van alles. Een ding valt mij altijd op en dit is echt grappig. Ik heb namelijk al echt vaak gevlogen en ik heb nog nooit een vlucht gehad waar mensen netjes blijven zitten tot ze mogen opstaan. Een vliegtuig moet namelijk nog de blokken voor de wielen zetten en de deuren openen. Papieren overdragen en systemen uitzetten. Iedereen staat dan al op. Dan zie je al die mensen die naast de raampjes willen zitten gebukt onder de kofferruimte staan. En dan sta je daar nog even 10 minuten te wachten. Heeft het zin? Nee, blijf toch lekker zitten. Je hebt inderdaad niet veel ruimte, maar gebukt staan lijkt mij nog meer oncomfortabel. Trouwens, we moeten toch altijd nog lang wachten op onze koffers. Kijk, als je die niet hebt, kan je inderdaad opstaan. Maar moet je daar nou echt prioriteit voor boeken? Dat is toch ook wel grappig. Je kan dus voor 90 euro per persoon bij KLM je ticket omzetten naar prioriteit, we vliegen toch op hetzelfde moment. Waarom zal je met prioriteit in het vliegtuig willen gaan? Zodat je langer opgepropt mag zitten? Ik snap dat dus niet, maar dat zal wel weer aan mij liggen. En nu ik toch aan het klagen ben, waarom klappen we voor de piloot die dat niet hoort. En waarom gaan mensen altijd met hun stoel helemaal naar achteren tot mijn knieën verbrijzeld zijn… Had ik dan toch met de trein moeten gaan? Nee, we hebben 2 extra dagen en daar doen we het voor!

De vlucht naar Berlijn verliep zonder problemen. Geen vertraging en weinig turbelentie. Die turbelentie is echt vervelend. Ik heb wel eens gehoord dat de piloten dat wel eens expres doen omdat er zo weinig te doen is. Misschien willen ze gewoon applaus van de passagiers.

We waren aangekomen na een lange wandeling door de terminal bij de bagage belt. Hier zag ik veel mensen wachten die eerder per see gebukt wouden staan onder de ’overhead luggage cabin’. En nu mochten ze lang wachten op hun bagage. Maar echt, het duurde echt lang. We hebben zeker een uur gewacht.

Openbaar Vervoer

Toen we de douane voorbij waren, moesten we nog kaartjes kopen voor het openbaar vervoer in Berlijn. Het is echt handig, want er is 1 kaartje die voor alle vervoersbedrijven van Berlijn werkt. Je moet gewoon in zone ABC blijven. We waren wel vergeten om het kaartje af te stempelen. In Berlijn bestaan namelijk geen poortjes. Het openbaar vervoer werkt hier puur op vertrouwen. Wij hebben uiteraard het kaartje goed bewaard voor de terugreis. Nog even een keer afstempelen en we hebben een geldig kaartje. Ook de metro’s en bussen van Berlijn kan je gewoon instappen. De chauffeur vertrouwd je gewoon. Of het kan ze niks schelen.